Stworzenie właściwego komfortu pracy w pomieszczeniu kuchennym, a także zabezpieczenie przed wydostawaniem się zapachów poza obręb kuchni, wymaga profesjonalnie zaprojektowanej instalacji wentylacyjnej oraz zastosowania urządzeń zapewniających efektywną wymianę powietrza.
Każde zaplecze gastronomiczne wymaga indywidualnego podejścia, gdyż zupełnie inne są potrzeby restauracji a’la carte, stołówki szkolnej czy kasyna wojskowego. Wynika to z różnic w rodzaju i ilości urządzeń gastronomicznych, czasu ich użytkowania czy charakteru pracy.
Najistotniejszym elementem wentylacji kuchni jest okap, którego właściwy dobór i wysoka jakość będzie zapewniać skuteczność działania całej instalacji przez długie lata. Niezależnie od rodzaju kuchni, rekomendowane jest stosowanie okapów z nawiewem wyporowym, w których powietrze doprowadzane jest do strefy pracy z bardzo małą prędkością (0,2‒0,3 m/s) oraz z wiązką wychwytującą, mającą na celu uszczelnić okap i zapobiec wydostawaniu się oparów, zanieczyszczeń i zapachów.
Kolejnym istotnym elementem jest zastosowanie filtrów o bardzo wysokiej skuteczności filtracji tłuszczu. Od ich efektywności zależeć będzie czystość kanałów, stopień ryzyka pożarowego oraz możliwość wykorzystania układu z odzyskiem ciepła z powietrza wyrzucanego.
